כשמתבוננים בתסמינים הלא נעימים של פטרת ציפורניים, לא קשה להבין מדוע השאיפה הברורה היא לטפל בבעיה בהקדם האפשרי. פטרת הציפורניים עלולה לגרום לשינויים בצורה או במרקם של הציפורניים, להחליש אותה ואף להביא לסכנת נשירה (וזה עוד בלי להזכיר את סיכויי ההתפשטות והזיהומים הפוטנציאליים). ישנם כיום שורה ארוכה של טיפולים: חלקם יעילים יותר וחלקם פחות, חלקם מוכחים מחקרית ואחרים לא.
האוכלוסייה הרלוונטית משחקת תפקיד מרכזי בקביעת הטיפולים האפשריים. במאמר הבא נציג בפניכם את הקשיים והסיכונים העומדים בפני נשים במהלך תקופת ההנקה שלהן – תקופה המוציאה מהתמונה כמה פתרונות טיפול מקובלים ומצריכה מתן תשומת לב ומעקב אחר קצב התקדמות הטיפול.
תרופות מסוכנות במהלך ההנקה
כל אישה חרדה במהלך תקופת ההנקה לתינוק הניזון מחלב האם שלה, בין אם באופן בלעדי ובין אם בשילוב עם תזונה אחרת (התמ"לים למיניהם). החשש הוא שרכיבים בעייתיים הנמצאים בגופה של האם יעברו דרך ההנקה לתינוק ויסכנו אותו. במקרה של הטיפול המסורתי בפטרת ציפורניים – דרך תרופות הנלקחות בבליעה – נראה שהחשש הזה בהחלט במקום.
ההמלצה הברורה של מומחי הבריאות היא להימנע משימוש בתרופות נגד פטרת ציפורניים במהלך תקופת ההנקה, ולו עקב הפוטנציאל שבתרופות תהיינה רכיבים אשר לא רוצים שהתינוק ייחשף אליהן. נשים שכן עושות זאת, חרף האזהרות או מחוסר ידיעה, עלולות לסכן את הבריאות של היקר להן יותר מכל.
האם ניתן להשתמש בקרמים ומשחות?
אופציה אחרת לטיפול בפטרת ציפורניים היא באמצעות קרמים ומשחות, המיועדים לשימוש מקומי. על פניו מדובר בפתרון בטוח באופן יחסי, כאשר השימוש במוצרים האלו הוא חיצוני. הם לא אמורים לחדור מבעד לעור ולהיכנס לתוך דמה של האישה המניקה, ומכאן שגם לא לעבור לתינוק בעת ההנקה.
עם זאת, אפשר להבין את החשש של אמהות רבות – וגם חלק מהגורמים המקצועיים בענפי הרפואה או הקוסמטיקה – מעצם השימוש בקרמים מהסוג הזה. כל עוד קיים מבחינתם סיכוי שהרכיבים המזיקים ייכנסו לגופה של האישה, הרי שהם יעדיפו שלא להשתמש בהם כלל. המלצה מועילה היא לבחון את המאפיינים הספציפיים של כל מוצר ומוצר, תוך קבלת ייעוץ מרופא נשים המלווה את האישה במהלך חודשי ההנקה.
אז מה ניתן לעשות?
נשים המחליטות שלא לקחת סיכון ולא להשתמש בתרופות או בקרמים במהלך חודשי ההנקה (ולרוב גם בהריון עצמו), נותרות עדיין עם לא מעט אופציות. טיפולי לייזר הפכו בשנים האחרונות למבוקשים מאוד לטיפול במגוון בעיות בריאותיות, כולל פטרת ציפורניים.
לא קשה להבין מדוע, שעה שהטיפולים – כאשר נעשים על ידי גורם מוסמך ובאמצעות ציוד תקני – הם בטוחים עבור האם והתינוק גם יחד. מעלה חשובה אחרת היא היעילות המרשימה של הטיפולים, שנוטה להיות גבוהה בצורה משמעותית בהשוואה לאופקים אחרים של טיפול.
ניתן לשקול שילוב של פתרונות אחרים מקשת הרפואה המשלימה ("תרופות הסבתא" למיניהן), אם כי קחו בחשבון שאין תמימות דעים בקהילה הרפואית לגבי היעילות שלהם וגם לא מעט מחקרים המצביעים על כך הלכה למעשה. חלק מהטיפולים, אפילו הנפוצים שבהם, נחשבים למסוכנים בכל קנה מידה. כך למשל אקונומיקה עלולה להביא לגירויים או לכוויות על גבי העור, כך שרצוי מאוד שלא להתבסס עליה.