הקשר בין התפתחות של פטרת בציפורניים לבין רגליים לחות, נעליים סגורות והזעת יתר כבר ידוע מזה שנים רבות ולמעשה רבים בקרב הציבור הרחב מודעים לקשר זה ועושים ככל האפשר על מנת להימנע מגורמי הסיכון האלה במהלך היומיום.
עם זאת, לאחרונה התגלה כי לא רק גורמים פיזיים יכולים להגדיל את הסיכון לחלות בפטרת הציפורניים כי אם גם גורמים נפשיים – רגשיים מסוימים עלולים להגדיל את הסיכון לחלות במחלה וכפי שכבר הסגירה אותנו הכותרת, במאמר זה נדון בשני גורמים עיקריים שקשורים למישור הנפשי – לחץ וחרדה.
מה הקשר בין לחץ נפשי וחרדה לפטרת הציפורניים?
למרות שהקשר בין הגוף לנפש מהווה את הבסיס לאינספור תורות שקשורות לרפואה שמקורן במדינות המזרח, הרי שרק לאחרונה המודעות ליחסי הגומלין המורכבים שבין הגוף לנפש החלה לחלחל גם לרפואה הקונבנציונאלית המערבית.
נראה שבעקבות מצבים שליליים מבחינה רגשית כמו למשל לחץ נפשי או חרדה הגוף שלנו משחרר חומרים רבים שתורמים להיחלשות של מערכת החיסון כמו למשל הורמונים מסוימים שנקראים הורמוני עקה.
פטריות רבות שיכולות לגרום להתפרצות של פטרת הציפורניים הן פטריות אופורטוניסטיות. המשמעות היא שהן מתקיימות באופן טבעי בגוף מבלי להפריע למהלך התקין של החיים, אך בשעה שנקרית לפניהם ההזדמנות הנכונה, הן מתחילות לשגשג ביתר וגורמות לחולי.
מצבים אלו מתאפשרים בעקבות פגיעה באוכלוסיית החיידקים החיוביים שמגנים עלינו בעקבות צריכה של אנטיביוטיקה למשל, אך גם מתאפשרים במצבים בהם המערכת החיסונית שלנו חלשה או מדוכאת בעקבות שימוש בתרופות, בעקבות מחלה ראשונית שמעסיקה את מערכת החיסון או בעקבות שורה של מצבים נפשיים שליליים.
לפי מחקרים רבים שנערכו בתחום זה נראה כי אנשים שסובלים מחרדות וממצבים מתמשכים של לחץ נפשי נוטים לחלות בשכיחות גבוהה יותר מאנשים שנהנים מיציבות נפשית וממצב רוח מרומם. לפיכך, מצבי לחץ נפשיים או חרדה מעלים מאוד את הסיכון לחלות בפטרת הציפורניים.
כיצד ניתן למנוע מצבי לחץ נפשי וחרדה?
הדרך הטובה ביותר לטפל במצבי לחץ נפשי וחרדה היא על ידי מניעה שלהם. לאלו מכם שסובלים ממצבי לחץ וחרדה לעתים קרובות מומלץ לנסות ולהתחקות אחר הגורמים שבעטיים אתם סובלים ממצבים אלה.
יכול להיות שבחרתם בתחום עיסוק שאינו מתאים לכם, אין זה מן הנמנע שאתם נמצאים במערכת יחסים לא יציבה שמשפיעה לרעה על מצב הנפש שלכם וייתכן שפשוט אתם נוטים להעמיס על עצמכם יותר מדי מטלות ומשימות מדי יום ביומו.
ככל שתצליחו למפות באופן מוצלח יותר את הגורמים שמובילים אתכם למצבים הלא נעימים האלה כך תוכלו להתמודד עמם באופן מוצלח יותר ובשלב מוקדם יותר.
כיצד ניתן להתמודד עם מצבי לחץ נפשי וחרדה?
כיום ישנו מגוון רחב ביותר של דרכים שניתן לנקוט בהן על מנת להתמודד ביעילות ובקלות עם מצבים של לחץ נפשי וחרדה. כך למשל ניתן לבחור במגוון של טיפולים נפשיים כמו למשל טיפול פסיכולוגי או טיפול התנהגותי קוגניטיבי ממוקד לטיפול בחרדות וכן ניתן לבחור מתוך מגוון של טיפולים גופניים שבכוחם להביא להירגעות הנפש כמו למשל שיאצו, יוגה, עיסוי מקצועי ועוד.
במקרים מסוימים במידה ומדובר על לחץ פתולוגי או חרדה שמופיעה כחלק מהפרעת חרדה ניתן לעשות שימוש בטיפול תרופתי במקביל לטיפול הנפשי וישנן גם קבוצות תמיכה רבות לסובלים מחרדות.
באופן כללי ככל שתהיו מודעים יותר לקשר שבין הגוף לנפש ולהשפעה השלילית של מצבים אלו על בריאותכם הכללית כמו גם על בריאות הציפורניים שלכם, כך גדלים הסיכויים שתדאגו לגשת לטיפול בהקדם.